"Atom biztos" piskóta alaprecept
sponsored links
A hétvége minden téren legédesebb momentuma látható ezen a fotón. Két kicsi "babalínónknak" sütöttem két tortát, mivel nem tudtunk otthon lenni a születésnapjukon. Megsúgom, hogy az én achilles inam, vagyis a gyenge pontom a tortakészítés. De az én unokaöcsimért és hugicámért mindent!
Zéti szája fülig szaladt, amikor bevittem a tortát, Hanci pedig érdeklõdve nézte a pislákoló gyertyát. Ezért már megérte, még akkor is, ha nem cukrászremekek. Zétus egy-egy ujjal a krémbõl lopkodott, akkor már örültem, hogy talán valami ehetõt készítettem Persze közben Mami és Papi vigyázott a két kis örökmozgóra
Az én Nagymamám "atom biztos" piskótareceptjébõl sütöttem egy zöld, mandulás piskótát és csokikrémmel töltöttem meg kívül-belül. A másik páciens egy céklaporral színezett tészta volt, melyet fehércsokis mascarpone krémmel, eperrel és lekvárral varázsoltam tortává.
Mama piskótareceptje azért nagyon jó, mert arányosan lehet növelni a mennyiségeket és a tészta ugyanolyan jó marad. Most megosztom Veletek ezt a jó kis alapreceptet.
Hozzávalók 18 cm-es, kör alakú formához:
5 tojás
5 ek. liszt
5 ek. cukor
1 ek. víz
sütõpapír a forma kibéleléséhez
- A tojásokat felütjük és két külön tálba tesszük a fehérjét és a sárgáját.
- A fehérjét egy evõkanál cukorral kemény habbá verjük.
- A sárgáját 4 ek. cukorral, 5 ek. liszttel és vízzel simára keverjük.
- Ha színezni akarjuk a tésztát, akkor most adjuk hozzá a sárgájával kikevert tésztához és keverjük egynemûvé. Gyömölcsökat is forgathatunk a tésztába vagy éppen csokidarabkákat.
- A sütõformát sütõpapírral kibéleljük és a tésztát beleöntjük.
- Forró, elõmelegített sütõbe tesszük a nyers piskótát, visszavesszük a sütõt közepes fokozatra és 20 percig sütjük, de sütõ ajtaját nem nyitjuk ki.
- Majd ezután tûpróbával ellenõrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ha ragacsos még a tészta, akkor sütni kell. Körülbelül még 10-15 percig hagyom a sütõben sülni a piskótát.
- Végül kivesszük a sütõbõl és hagyjuk egy picit hûlni. Levesszük a papírt még amikor meleg. Teljesen kihûlt állapotban töltjük be.
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!